Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

Ország Közepe Tájegység

2022. március 11. 10:08 - Ország Közepe Tájegység

Nekünk talán még ennél is többet jelent: szerintünk ez a világ közepe. Itt élünk és dolgozunk, bár a munkánkat inkább hivatásnak tekintjük. Van köztünk biológus, néprajzos, földmérő, erdész, agrármérnök, pedagógus, fafaragó, sőt még egy könyvelő is akad a csapatban. Bár az élet különböző területeiről érkeztünk, az értékek és a hagyományok iránti feltétlen tisztelet és odaadás összeköt bennünket. Márpedig természeti, néprajzi és kultúrtörténeti értékekből millió vár ránk, itt az az ország közepén. Ezek közül sokat ismer a nagyközönség – gondoljunk csak az ócsai Öregfalu nádfedeles házainak és a mellettük magasodó árpád kori templom együttesére -, de még több a rejtőzködő, a mai kor rohanó embere számára sajnos láthatatlanná váló csoda. Ezek megőrzése, egyben bölcs bemutatása tevékenységünk egyik legfontosabb célja.

Halottak már a nagykátai magyar szürkemarha gulya tavaszi kihajtásáról? Engedtek már el a kezükből egy alig 10 grammos énekesmadarat a Farmosi Madárvártán? Néztek már az ég felé hunyorogva, keresve a nagykörősi pusztai tölgyesekben álló idős fák napba vesző csúcsait? Tekintettek már körbe a Kocsér és Jászkarajenő határán a népvándorlás óta magasodó Sár-halomról, gyönyörködve a naplementében? Hasaltak már égig érő fűben a Dabasi Turjános orchideás kaszálóin, betelve a millió vadvirág illatával? Lábaltak már gumicsizmában az ócsai láperdők árnyat adó fái között, arra várva, hogy előbukkanjon egy lidérc? Haraptak már bele az Ócsai Tájház forró kemencéjéből frissen kivett foszlós házi kenyérbe? Néztek már bele távcsőbe, mely karnyújtásnyira hozta a Bugyi mellett fehér golyóként dürgő túzokkakasokat? Nem is beszélve a kicsiny hazánk földrajzi középpontját jelölő, hamarosan megújuló pusztavacsi jeltoronyról, amely alá beállva valami utolérhetetlen érzés fogja el az embert?
Ha még nem élte át ezeket a nem mindennapi pillanatokat, akkor mi segítünk! Akár a helyszínen, a maguk valójában, akár a digitális térbe költözve, kihasználva a sokat szidott internet nyújtotta lehetőségeket, közelebb hozzuk önökhöz ezeket az értékeket, érzéseket.

Hírt adunk majd programjainkról, rövid cikkekben mesélünk az itt élő növény- és állatritkaságokról, bemutatjuk azokat a pályázatainkat, amelyek révén már a közeljövőben megújulnak bemutató helyeink. Beszámolunk majd azokról a természetvédelmi beavatkozásokról is, melyek elképzeléseink szerint nagymértékben javíthatják védett természeti területeink ökológiai állapotát. A sort persze hosszasan lehetne folytatni, de kedvcsinálónak egyelőre talán elég lesz ennyi…

TERMÉSZET-HAGYOMÁNY-ÉRTÉK

Három egymástól elválaszthatatlan dolog, amelyek együtt virtuális kulcsként nyitják ki eme varázslatokkal teli hely ajtaját. Ez pedig nem más, mint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megjegyezhetetlen nevű Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége.
Hívjuk inkább csak így: „Ország Közepe Tájegység”.

A tájegység csapatának nevében: Vidra Tamás osztályvezető

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr7917777952
süti beállítások módosítása