Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

Visszaadnánk a vizet a tájnak!

2021. szeptember 23. 12:14 - Németh András

Egy nap az eltűnt víz nyomában az Alföld peremén...

2021 ősze az átlagemberek emlékezetében, mint egy szép, kellemes hosszú csendes nyárutó fog megmaradni, amikor heteken át olyan szép volt az idő hogy vétek volt iskolába járatni a gyerekeket, amikor szeptember közepén még kellemesen lehetett a Balatonban fürdőzni, bár igaz elég sokat kellett már gyalogolni hogy mély vízzel fussunk össze, de nem volt olyan nagy a baj mint korábban. A Velencei-tó kapcsán már nyugtalanítóbb híreket lehetett olvasni, ott már megismétlődött ami a korábbi aszályos periódusokban hogy vészesen lecsökkent a vízszint. 

Ez a blog viszont az ország közepére fókuszál, nem erre kanyarognak a nagy folyamok, általában nem itt vannak a mindenkit érdeklő nagy történetek. Itt csak a kisvízfolyások, és az azok mentén egyre hosszabban ki kiszáradó vizes élőhelyek vízhiánya kívánja felhívni magára a figyelmet. Szerencsés vagyok mert olyan helyen dolgozom, ahol nagy hangsúlyt fektetünk arra hogy megpróbáljuk helyreállítani, amit korábban elrontottunk.

Évtizedeken át azt gondoltuk, a víz nem egy jó dolog. Persze ha üdülővé fejleszthető egy élőhely, akkor azt megléptük, de ott ahol a víz korábban sem volt olyan látványosan jelen, ahol inkább domináltak a nádasok, a tavasszal tocsogós rétek, ahol a nyári időszakban csak a madarak és az ebihalak tömege termett, ott azért azt gondoltuk nem lesz nagy a gond ha jól elvezetjük ezeket a vadvizeket. A gépcsodák feltörik majd a földet. A műtrágya és a vegyszerek segedelmével pedig, megterem majd ezeken a fillért/pengőt/forintot/aranykoronát nem hozó régi mocsaras pusztákon a gabona. Majd jó lesz így nekünk.

Persze amikor ezeket a döntéseket meghozták, azok jó eséllyel talán még racionálisnak is tűntek. Bár voltak akkoriban is, akik ellenálltak, de hát a pákászoknak, a tanyasiaknak, a pusztai embereknek vajmi kevés beleszólásuk volt a nagyok dolgába. Mondhatnánk ez már történelem, de a történelem egyben a táj történelme, és az vezet el oda, ahol ma élünk. Én magam negyedik évtizede élek ezen a földön, és azt gondolom ez a négy évtized volt fajunk aranykora. Az elmúlt 1-2 emberöltőben sikerült felélnünk a jövőt, vagy legalábbis annak jelentős részét. A régieket nem okolom, ők még nem láthatták. Bár a nálam csak pár évvel, évtizeddel korábban születettek azért már erősen sejthették volna. És hát azért már az én generációm is ott van bőven a korban, és igaz mi egyre többet beszélünk a globális ökológiai válságról, vagy épp kishazánkban az egyre súlyosabb vízhiányról azért még mindig nem eleget. Még mindig csak legyintünk amikor az utánunk érkezők egyre hangosabban, egyre dühösebben, már-már a jövőjükért lázadva próbálják elmondani hogy baj van és valódi tettekre sarkallni azokat akik a mában döntenek a holnapról. Legyintünk csak, ezek itt gyerekek, amazok páran meg már öregek, meg egyébként se akarjon senki beleszólni az életünkbe... De elkalandoztam, térjünk vissza a földre, és koppanjunk egy nagyot a cserepesre száradt talajon.

Beszéljenek most ezek a képek, ezek a képek amelyeket ezúton is köszönök Gilicze Bálintnak, akivel egy készülő könyv kapcsán jártuk a Tápió és Hajta patakok menti vizes élőhelyeket, hogy megtekintsük mi az amit a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tenni próbál a vízmegtartás útját járva, azért, hogy a jövő ne legyen oly kilátástalan. 

Nem ígérem hogy hurráoptimista beszámoló lesz, hisz az aszály rettenetes, az elmúlt három hónapban 100-150 mm csapadék hiányzik, és hogy az elmúlt 3 évben már mennyi a hiány azt inkább össze sem számolom. De ki kell húzni a fejünket a pergősre száradt homokból, mert ha nem próbáljuk meg kijavítani a múlt és a jelen hibáit akkor tényleg szomorúság vár ránk.

Szóval arccal a falnak, a jelmondat pedig: "Adjuk vissza a vizet a tájnak!"




A galériát végiglapozva elkeseredni nem kell. Realistának kell lenni, látni kell a valóságot, de előre kell tekinteni. 

Remélem sikerült végigolvasni ezt a párezer karaktert, úgy gondoltam ez a jelenlegi helyzet kiállt azért, hogy ezeket a gondolatokat minél többen, minél többször megírjuk.

Biztatok arra mindenkit, hogy a saját élményeiből hozzon létre saját beszámolókat, legyen tele az internet zűrje és zavarja azzal, hogy a baj egyre jelentősebb, és az időnk egyre végesebb. Cselekedjünk most, mert utólag már nem lehet és tudjátok: "Adjuk vissza a vizet a tájnak!"

Köszönöm a figyelmeteket: Németh András, tikkad természetvédelmi őr, az ország közepétől, kissé északkeletre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr5116698040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása