Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

Tájegységünk emblematikus kisemlőse, az ürge

2022. március 25. 09:59 - Peer Réka

Az ürge (Spermophilus citellus) a rágcsálók rendjébe (Rodentia) tartozó nappali életmódú kisemlős. Magyarországon elsősorban nyílt puszták talajába ássa több kijárattal rendelkező, gyakran méteresnél is hosszabb járatait. Az ürgék kolóniában élnek, de minden egyed külön járatrendszert épít. A rövid füvű, száraz gyepekhez kötődik, melyeknek fennmaradása intenzív legeltetést vagy rendszeres kaszálást igényel. Természetes élőhelyei mellett nagy számban találkozhatunk a fajjal repülőtereken is. Elsősorban zöld növényi részekkel, magvakkal, alkalmilag rovarokkal táplálkozik. Több hónapon át tartó téli álmukból a hímek március első felében ébrednek, a nőstények többnyire néhány hét késéssel követik őket. A nőstények üregeikben hozzák világra 3–8 utódjukat, amelyek július végén hagyják el a fészket. Önállóvá válásukat követően saját járatot ásnak maguknak, abban vészelik át a következő telet. A nyár folyamán jelentős zsírmennyiséget halmoznak fel, mely a téli időszak átvészelésére szolgál.  Az ürgék rendszeresen kémlelik élőhelyüket felegyenesedve, veszély esetén füttyel figyelmeztetik fajtársaikat. 

dsc01838.jpg

Az ürge hazánkban fokozottan védett állatfaj, pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft. Az elmúlt évtizedekben történt jelentős állománycsökkenése elsősorban a gyepterületek átalakulása miatt következett be. A gyepek feltörése, feldarabolódása, valamint a legelő állatlétszám csökkenése sok korábbi élőhelyéről az ürge eltűnéséhez vezetett. Az időközben helyreállított védett gyepekre sok esetben sikeresen telepítettek át állományokat repülőterekrőAz ürge természetvédelmi jelentősége abban is rejlik, hogy több védett, vagy fokozottan védett ragadozónk, köztük a  kerecsensólyom (Falco cherrug), a parlagi sas (Aquila heliaca) és a molnárgörény (Mustela eversmannii)  fontos természetes tápláléka. Az ürge üregei élőhelyet jelentenek rovaroknak, hüllőknek és kétéltűeknek.

p1240739.jpg

Az ürge a DINPI Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegységében jelentős állománnyal képviselteti magát. Rendszeresen lehet ürgéket megfigyelni Bugyi, Ürbőpuszta területén, valamint a Dabasi-turjános TT környezetében. Több kolónia ismert a Táborfalvai Lő- és Gyakorlótéren is. 

urge_dkpmte.jpg

A pusztavacsi Magyarország földrajzi középpontja Természetvédelmi Terület jelentős ürgeállománynak ad otthont. Az itteni állomány az emberi jelenléthez alkalmazkodott, a faj bemutatására a terület ezért kifejezetten alkalmas. Az ikonikus torony felújítása mellett ezért tematikus ürgeparkot is létrehoztunk, mely több korosztály számára is alkalmas az érdekes életmódú kisemlős bemutatására.

Ócsai Péter

természetvédelmi őrkerület-vezető

Ürgés családi nap

2022. május 28., szombaton ingyenes, tematikus napot szervezünk.
Tartsanak velünk!
Ismerd meg, és óvd élőhelyét!
Részletes információkért klikk!

Ürgés családi nap

dkpmte_12.jpg

Az Országközepe Tájegységben folyó munkánkat, ismertterjesztő programjaink és akcióink sikerét Facebook felületünkhöz való csatlakozással is elsegíthetik.
Klikk! 
Országközepe Tájegység 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr1617788338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása