Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

25 éves a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

2023. június 02. 10:49 - Peer Réka

Kutatói Hétvége Farmoson

0.jpgIdén ünnepli megalakulásának negyedévszázados évfordulóját a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. Ennek keretében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság két napos kutatói hétvégét rendezett a Farmosi Madárvártán május 19-20-án.a.jpg

A mintegy félszáz résztvevő az első nap előadásokat hallhatott a Tápió-vidéken az elmúlt években lezajlott természetvédelmi kutatások eredményeiről, illetve a megvalósult élőhelykezelések és élőhelyrekonstrukciók tapasztalatairól. Volt szó a gyepek legeltetéséről és kaszálásáról, a vízvisszatartások jelentőségéről, a tájidegen növényfajok elleni védekezésről éppúgy, mint a Tápió vízrendszerének halairól, az eurázsiai hód térhódításáról, vagy a térség ritka és veszélyeztetett lepkefajainak monitorozásáról. 

10.jpg

2_2.jpg

1_1.jpg

3_1.jpg

4_1.jpg

51.jpg

5_1.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

6_1.jpg

11.jpg

12.jpg

53.jpg

A jó hangulatú program második napján kilátogattunk a nagykátai Nyík-rétre, ahol a térség legnagyobb kiterjedésű, országos szinten is igen gazdag élővilággal rendelkező gyepterületével ismerkedhettek meg a szakemberek. Képes összeállításunk a program néhány jellegzetes pillanatában enged betekintést.

Fotók: Fábián Rigó Attila és Bérces Sándor.

Az Országközepe Tájegységben folyó munkánkat, ismertterjesztő programjaink és akcióink sikerét Facebook felületünkhöz való csatlakozással is elsegíthetik.
Klikk! 
Országközepe Tájegység 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr7218137414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása