Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

Rákosi vipera napja

2023. augusztus 15. 10:28 - Berecz Tibor

Minden év szeptemberének első szombatja hazánk legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napja. 2023-ban ez a nap szeptember 2-ra esik. Ez alkalomból ezen a napon az Ócsai Tájházban családi napot tartunk, ahol a látogatók jobban megismerkedhetnek ezzel jelentősen megritkult, fokozottan védett állatfajjal, mely egykor errefelé is több helyen előfordult.

vipera_halpern.jpg

Fotó: Halpern Bálint

Ez a kígyófaj rendkívül érzékeny a környezeti behatásokra, emiatt is szorult vissza állománya a korábban jellemző gazdálkodási formák (legeltetéses állattartás) megváltozása, és a predációs nyomás miatt. Viperafaj lévén, a közhiedelemben keringő alaptalan félelmek sem segítették a faj fennmaradását – bár mérges kígyó, marása nem halálos, nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot, ráadásul, ha nem piszkáljuk, nem is támad emberre. A rákosi vipera 1974 óta védett, majd a nyolcvanas évek végétől fokozottan védett Magyarországon. Természetvédelmi értéke jelenleg 1 000 000 Ft. Nemzetközi szinten is kiemelt védettséget élvez, így a CITES (Washingtoni Egyezmény) I. függelékében szerepel, az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) veszélyeztetett kategóriába sorolja, továbbá a Berni Egyezmény II. függelékében is szerepel. A Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya nemzeti parkokkal és állatkertekkel együttműködve 2004 óta, Európai Unió által LIFE-Nature alapból finanszírozott programok keretében tesz erőfeszítéseket a faj megmentésére.

vipera_page-0002.jpg

Ebben a fajmegőrzési programban az Ócsai Tájvédelmi körzet is érintett, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igyekszik a megfelelő területkezelési gyakorlat kialakításában, a rákosi vipera számára potenciális élőhelyek kialakításában, egy lehetséges jövőbeli visszatelepítés érdekében. Mindemellett fontos a szemléletformálás is, hogy az emberek ne ellenszenvvel viseltessenek a rákosi vipera iránt.

vipera_nap_cover_3.png

Családi napunkon ezért szakmai előadásokkal, terepbejárásokkal, valamint a gyerekek számára játékos, mesés foglalkozások, kézműves foglalkozások keretében lehet a rákosi viperával jobban megismerkedni, és betekintést nyerni a faj megőrzése érdekében végzett munkálatokba.

HELYSZÍN: Ócsai Tájház (Ócsa, Lőrinc u.1. ; GPS: 47.289530, 19.226851)

IDŐPONT: 2023. Szeptember 2., 10 – 13 óra között

RÉSZVÉTELI DÍJAK:
Teljes árú: 2.300 Ft/fő
Kedvezményes: 1.650 Ft/fő
Helyi lakosok számára: 1.100 Ft/fő

A program résztvevői számára az Ócsai Tájház tárlatai is látogathatóak.

KAPCSOLATTARTÓ: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu

rv_logo_2020_color_m_size.jpg

 

Az Országközepe Tájegységben folyó munkánkat, ismertterjesztő programjaink és akcióink sikerét Facebook felületünkhöz való csatlakozással is elsegíthetik.
Klikk! 
Országközepe Tájegység 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr2118193607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása