Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

Egy különleges élőhely, különleges szitakötője

2021. július 13. 10:00 - Ország Közepe Tájegység

Cikk írói: Vidra Tamás és Németh András - DKPMTE

j1.png

Tájegységünk déli részén, Jászkarajenő határában találjuk a Varga-nádas elnevezésű vizes élőhelyet, ahol valami csoda folytán fennmaradtak az Alföldön egykor széles körben elterjedt, napjainkra azonban szinte nyom nélkül eltűnt, eltűntetett szikes tavak maradványai.

j1.png

Sajnos június közepére az idei aszályos időjárás következtében a tavak jó része szinte teljesen kiszáradt, így a sziksótól fehérlő tómedreken száraz lábbal át lehetett kelni. Már-már olyan érzése volt az embernek, mintha egy Belső-Ázsiai félsivatagban járna.

j4.png

Egy ilyen különleges élőhely azonban mindig tartogat valami meglepetést a kíváncsi szem számára. Most is ez történt, hiszen legnagyobb örömünkre az egyik tószegélyt borító haragoszöld zsiókásban ráakadtunk az eddig innen nem jelzett nagy foltosrablóra (Lestes macrostigma). Ennek a védett, sós vizű szikes tavakhoz és mocsarakhoz kötődő szitakötőfajnak alig két tucat előfordulási adata van az országból. Egy különleges élőhely, igazán különleges szitakötőfaját sikerült megtalálnunk….
lestes_1.jpg

 A nagy foltosrabló hímje

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr1216626136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása