Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

Gémtelepi gyűrűzések

2022. június 06. 13:36 - Peer Réka

Az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező dabasi Nagy-turján fűzbokrokkal elegyes nádasában található a térség egyik legnagyobb gémtelepe, melyben jelentős számban költenek nagy kócsagok, szürke gémek, bakcsók és az utóbbi években már kis kócsagok is. A nagy kócsagok főleg a homogén nádasban építik fészkeiket, míg a többi faj a fűzbokrokat választja költőhelyül.

A telepen költő madarak fiókáit évek óta gyűrűzzük, a könnyebb azonosíthatóság érdekében színes gyűrűvel is jelöljük őket. A gyűrűzésben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és az Ócsai Madárvárta Egyesület önkéntesei vettek részt.

1.    Nagy kócsag fióka fészken

01_1.jpg

2.   A gémtelep felmérésében nagy szerep jut a drónoknak, a felvételen a fészkek jól kivehetőek

02.jpg

A színes gyűrűs jelölés lehetővé teszi, hogy a madarakat megfogás nélkül is azonosítani lehessen, hiszen a gyűrűket távcsővel, teleszkóppal is lehetséges leolvasni, vagy a gyűrűt fotóról azonosítani.

Az azonosításnál van szerepe a gyűrű és a karakterek színének és a kódnak is. Amennyiben gyűrűs madarat, madártetemet, jelölőgyűrűt talál, fém- vagy színes gyűrűs madarat észlel, értesítse a Madárgyűrűzési Központot!

3.Nagy kócsag fióka gyűrűzés közben

03.jpg

4. Bakcsófióka   

04.jpg

5.Szürke gém fióka

05.jpg

6.   A gyűrűzést végző csapat: a mellcsizma mellett a szemüveg is fontos kiegészítő, a szemet védi a hegyes gémcsőröktől és a letört nádszálaktól. (Fotó: Kozák Gabriella)

06.jpg A telepen 14 nagy kócsag, 7 szürke gém és 2 bakcsó fiókát jelöltünk.

7.   A gémtelep megközelítése során találtunk rá ezekre a barna rétihéja fiókákra

07.jpg

A dabasi gémtelepen lévő akció előtti napon az Ürbői-halastavakon egy már gyengén röpképes kanalasgém fiókát láttunk el műholdas jeladóval jeladóval a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel. A műholdas jelölés a gyűrűzésnél jóval drágább és bonyolultabb eljárás, de nagyon sok hasznos információt szolgáltat.

8.      Kanalasgém fióka

08.jpg

9.  A jeladó felhelyezésének folyamata

09.jpg

 

Ócsai Péter természetvédelmi őrkerület-vezető

Fotók: Kozák Gabriella és Ócsai Péter

Az Országközepe Tájegységben folyó munkánkat, ismertterjesztő programjaink és akcióink sikerét Facebook felületünkhöz való csatlakozással is elsegíthetik.
Klikk! 
Országközepe Tájegység 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr517849611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása