Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

Madárismertető programok az ócsai tájvédelmi körzetben.

2023. február 10. 18:36 - Erdő Bálint Zsuzsi

Iránytű kialakítása már gyerekkorban.

Az Ócsai Tájvédelmi Körzet izgalmas, színes madárvilágát bizonyítja, hogy az eltelt évtizedek alatt 200-nál is több különböző madárfajt megfigyeltek már itt a szakemberek. Ennek okán, a hazai madárgyűrűzés történetében is fontos szerepet töltött be a tájvédelmi körzet. A madarak megfigyelése természetesen nem csak az ornitológusok számára érdekes, hanem a laikus, természetszerető emberek számára is rengeteg élményt nyújt. Nem véletlen, hogy sokak egyik kedvenc téli időtöltése a kertekben madáretetők üzemeltetése, így a hideg téli napokon, a szoba ablakából kitekintve, látva a színes madárseregletet, közelebb érezzük magunkat a természethez. Bár számos könyv íródott a madarak világáról, a legélménydúsabb természetesen testközelből megismerni ezeket a jószágokat. Jobban belemélyedve, a madárfajok közti eligazodás, határozásuk kihívást jelenthet, főleg a kevésbé ismert fajok esetében. Nem véletlenül szervezünk évek óta a tájvédelmi körzetben, a madárvilág megismerését szolgáló programokat. Gyerekek és felnőttek egyaránt mindig tanulhatnak valami újat. Ha megkérdezünk egy madarászt, mikor alakult ki ez a szenvedély, a válasz leggyakrabban egy gyerekkori élményhez köthető.

ocsai_tajhaz-kekcinke_a_kezben_templommal.jpg

Fotó: Peer Réka

Egy madárgyűrűzés, ahol testközelből megszemlélhetőek ezek a tollas jószágok, az otthoni madáretetők, madárodúk működtetése, és az élmény, ahogy birtokba veszik és használják ezeket az eszközöket a madarak, vagy akár egy madármegfigyelő túra, ahol valami ritkán látható, izgalmas eseménynek lehettünk a részesei a távcsövek mögött. Mi a nemzeti park munkatársai pedig szeretnénk hozzájárulni, hogy a jövő, felnövekvő generációjának is legyen lehetősége hasonló élményeket megélni. Ha a legtöbb gyerekből nem is lesz ornitológus, a madarak szeretete és ezúton a természet szeretete és tisztelete egy meghatározó iránytű lesz életük során.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt programjainkra, ahol madárgyűrűzési bemutatók és természetismereti túrák során rengeteg mindent megtudhatunk ezekről az állatokról is.

ocsai_tajhaz_kekcinke_simogatas.jpg

Fotó: Peer Réka

Február 18-án madárgyűrűzési bemutatót tartunk az Ócsai Tájháznál, a programról részletek itt olvashatók: https://www.dunaipoly.hu/hu/program/madargyuruzes-az-oregfaluban-5

További programjaink:

https://www.dunaipoly.hu/hu/programok/2023?free=&category=&place=16&page=1

 

Az Országközepe Tájegységben folyó munkánkat, ismertterjesztő programjaink és akcióink sikerét Facebook felületünkhöz való csatlakozással is elsegíthetik.
Klikk! 
Országközepe Tájegység 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr318046260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása