Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

A nádasok papagája

2023. május 03. 07:22 - Peer Réka

Az Év Madara a barkóscinege.

 336548527_222038080437618_491988663291744295_n.jpg

A barkóscinege (Panurus biarmicus) Nemzeti Parkunk működési területén is nagy számban előforduló nádi énekesmadár. Színe, hosszú farktollai, rövid szárnyai mind-mind a sűrű növényzetben való rejtőzködést szolgálják. Legnagyobb egyedszámban a Dinnyési Fertőn, a Farmosi Nagy-nádasban, a Ferencmajori-halastavakon, és az Ócsai Öreg-turján nádasaiban találkozhatunk vele. Nádmagokkal, rovarokkal táplálkozik, kedveli az állandó vagy időszakos vízborítású öreg, heterogén növényösszetételű nádasokat. Neve megtévesztő lehet, ugyanis nem a cinegefélékhez, hanem a timáliafélékhez tartozik, így egyes papagájfajokkal közelebbi rokonságban áll, mint a hazai cinegékkel. A hím eltérő színezetű a tojótól, valamint csak neki van fekete tollakból álló „barkója”. Társas madár, kisebb-nagyobb csapatot alkotva mozog, párt pedig egy egész életre választ. A csapat egybentartásához folyamatosan hallatják jellegzetes hangjukat, tartják egymással a kapcsolatot még a gyűrűzőhálóba akadva is, így gyakran megesik, hogy az egész csapatot sikerül megjelölniük munkatársainknak.

Működési területünkön 1975 óta összesen 24 608 barkóscinegét láttak el a madárgyűrűző szakemberek ornitológiai jelölőgyűrűvel. 5 923 visszafogás történt, amely azt jelenti, hogy olyan madarat fogtak be, amely már rendelkezik jelölőgyűrűvel. 245 esetben fogtak vissza olyan példányt, amely a gyűrűzés helyétől több, mint 5 km-re mozdult el, ezek közül 3 madár 200 km-nél messzebbről érkezett hazánkba, egy egyed Szerbiából, kettő pedig Csehországból. Egy madár esetében a gyűrűzés és visszafogás között 2250 nap telt el.

336652797_1414935749304669_3467988620206042994_n.jpg

Állományváltozásának trendje nem ismert, a madárgyűrűzési adatok sem mutatnak egyértelműen csökkenő vagy növekvő tendenciát. A Farmosi Nagy-nádas vegetációborítottságának nagy része 2019-ben tűz következtében leégett, ebben az évben a Farmosi Madárvártán igen jelentős egyedszám csökkenést tapasztaltak a madárgyűrűző szakemberek a fogás-visszafogási kutatás során.

A Constant Effort Site költési időszakot felmérő madárgyűrűzési program során fogott barkóscinegék száma a nádastüzet megelőző és a tűz utáni négy-négy évben.

Igazgatóságunk működési területén az elmúlt években több helyen is lezajlott olyan pályázat, melynek célja a vízmegtartás és vízgazdálkodás javítása volt. E beavatkozások segítik elő  azoknak a nádasoknak a létrejöttét, amelyek a barkóscinege számára kedvező élő- és szaporodóhelyet nyújthatnak. Fontos megemlíteni a Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében című (KEHOP) pályázati projektet. Ennek célja a vármegyében nagy jelentőséggel bíró vizes élőhelyek fejlesztése, ezzel pedig a hozzájuk kötődő vízi madárfajok számára kedvező ökológiai állapot biztosítása volt. Érdekesség még, hogy az itt található Madárdal tanösvény jelenként ezt a ritka, féltett, csilingelő hangú madarat választottuk. Az Ipoly-völgy komplex élőhelyfejlesztése (KEHOP) pályázat élőhely-rehabilitációi érintették többek között a Csadó-tanyát is, ahol vízkormányzás, illetve aktív vízpótlás révén javítottunk az itt fészkelő maroknyi állomány életlehetőségein.

Az Országközepe Tájegységben folyó munkánkat, ismertterjesztő programjaink és akcióink sikerét Facebook felületünkhöz való csatlakozással is elsegíthetik.
Klikk! 
Országközepe Tájegység 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr3718115700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása