Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

Az illatos csengettyűvirág

2022. március 03. 09:40 - Peer Réka

Natura 2000 jelölő fajának élőhely kezelése

Az illatos csengettyűvirág (Adenophora liliifolia) a harangvirágfélék családjába tartozik. Nevét onnan kapta, hogy kis halványkék virágaiból a bibeszálak hosszan kinyúlnak, mint a csengő nyelvei, és az illata is nagyon finom.

illatos_csengettyuvirag_ocsaip_1.jpg

Magyarországon ritka jégkorszaki reliktum faj, fokozottan védett. Az Európai Unióban is veszélyeztetettek az állományai, ezért Natura 2000 jelölő faj is. Tájegységünkben – és az egész Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén - mindössze két helyen fordul elő.

A élőhely kezelés elötti kép:

elohely_elotte_csokaa.JPG

A csengettyűvirág láperdők szegélyében érzi jól magát, ezért a becserjésedést élőhelyén meg kell akadályozni. Ezt a fontos munkát végeztük el még a vegetációs időszak kezdete előtt, mind a két élőhelyén.

elohely_utana_csokaa.JPG

Köszönet a munkában részvevő kollégáknak!

a_csapat_egy_resze_csokaa.JPG

Fotón szereplők: Ócsai Péter, Németh András, Vidra Tamás

dkpmte_12.jpg

Az Országközepe Tájegységben folyó munkánkat, ismertterjesztő programjaink és akcióink sikerét Facebook felületünkhöz való csatlakozással is elsegíthetik.
Klikk! 
 Országközepe Tájegység 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr5017770664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása