Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

Zöld küllő - Az év madara 2022.

2022. március 16. 09:19 - Berecz Tibor

Gyakori nagy termetű harkályfélénk, szinte egész Európában költ. A többi harkályhoz hasonlóan a zöld küllő is a fás élőhelyeket kedveli, ligetekben, ártéri erdőkben, parkokban, fasorokban egyaránt megfigyelhető, azonban a a túlságosan zárt erdőségeket elkerüli. Költéséhez öreg fákba váj odút, melybe több éven keresztül is visszatér. Átlagosan 5-7 tojást rak, egy évben csak egyszer költ. Fő táplálékát a hangyák jelentik, ezért gyakran mozog a földön is. Nyelvét hosszan ki tudja ölteni, így a föld alatti járatokból egyszerűen be tudja gyűjteni a táplálékát. A hangyák mellett a fák repedéseiből, a kéreg alól is szívesen összeszedi az ott megbúvó rovarokat, lárvákat. Télen előszeretettel fogyaszt magvakat, gyümölcsöket is. Mindkét ivar fején található piros szín, a hímeknek azonban az arcuk oldalán is látható egy piros folt. Állandó, egész évben látható madár. Magyarországon az állománya mérsékelt növekedést mutat, az országos egyedszámot 15 000 – 17 000 pár közé becsülik a szakemberek. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Jellegzetes hangja a linkre kattintva meghallgatható: https://xeno-canto.org/207807

picvir_007_f_olah_zoltan_c.jpg

screenshot_2022-03-09_at_10-53-07_madaratlasz_program.png

A zöld küllő megfigyelései 2017-2022 között (Forrás: MME-MAP)

 

Az Országközepe Tájegységben folyó munkánkat, ismertterjesztő programjaink és akcióink sikerét Facebook felületünkhöz való csatlakozással is elsegíthetik.
Klikk! 
Országközepe Tájegység 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr1717781416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása