Ország Közepe Tájegység

DINPI - Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegysége

Húsvét alkalmából ismerjük meg a hazai nyúlfajokat!

2023. április 03. 07:21 - Peer Réka

mezei.jpg1.Mezei nyúl

A mezőgazdasági területek jellegzetes vadfaja. Testtömege 3-5 kg között változik. Egy évben többször, 3-4 alkalommal, 2-4 kisnyulat hoz világra. A kisnyulak szőrösen, nyitott szemmel születnek, de még jó ideig veszélyeztetik őket a mezőgazdasági munkák. A gyepgazdálkodás során alkalmazott természetvédelmi előírások, mint a hagyássávok fennhagyása vagy a vadriasztó lánc használata a mezei nyúl szaporulatának túlélését is segítik.

uregi.jpg2.Üregi nyúl

Eredetileg az Ibériai-félszigeten élő faj, amit a római időkben telepítettek be hazánkba. A házi nyúl őse. Testtömege 1,3-2,5 kg. Az üregi nyúl kolóniákban élő állat. Nagyon szapora faj, évente 3-4 alkalommal 3-8 kisnyulat hoz a világra. A mezei nyúllal ellentétben az üregi nyulak vakon és csupaszon születnek. Vírusos megbetegedések miatt állományai visszaszorultak, Ürbőpusztán és a Táborfalvai Lő- és Gyakorlótéren jelentős állományai vannak.

 

Szöveg és fotók:

Ócsai Péter
természetvédelmi őrkerület-vezető

Az Országközepe Tájegységben folyó munkánkat, ismertterjesztő programjaink és akcióink sikerét Facebook felületünkhöz való csatlakozással is elsegíthetik.
Klikk! 
Országközepe Tájegység 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orszagkozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8218092756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása